Nieuwsbrief 8 – 2021

Beste Amateurfilmer,
Beste VAC’er,
De zomer nadert haar einde. Dit jaar hebben we nog niet veel zomers weer gekend. In tegendeel, België en andere delen van Europa werden getroffen door natuurfenomenen die, volgens kenners,  getuigen van de invloed van de klimaatveranderingen
Toch gaat het leven verder en blijven wij onze hobby trouw.
In deze nieuwsbrief nogmaals een oproep om deel te nemen aan het filmfestival van de VAC. Daarnaast zal ik een overzicht geven van de voor mij essentiële benodigdheden voor de actieve filmer

Filmfestival 2021 

Zoals in de vorige nieuwsbrief gemeld heeft de VAC haar Filmfestival 2021 moeten verschuiven naar 15 en 16 januari 2022.
De inschrijvingen komen binnen maar niet zo vlot als vroeger. Dus als je een film hebt die nog kan ingeschreven worden, wacht dan niet.
Gebruik het inschrijvingsformulier.  Als inrichters geeft dit ons sneller een idee hoe wij de dagindeling kunnen plannen.

 
Essentiële benodigdheden voor de filmmakers

( Ik heb mij voor dit artikel laten inspireren door een artikel van Chris Monlux  gepubliceerd in Videomaker)
Filmmaken is een prachtige kunst, maar er zijn veel hulpmiddelen nodig om filmmaker te worden.
Essentieel is dat u een camera met opslagmedia ( SD kaart, C-fast kaart of SSD), een correcte lens voor uw camera ( als uw camera verwisselbare lezen heeft)  en een computer hebt. Deze computer moet dan nog voorzien zijn van een aangepast montage programma.
Alvorens te gaan filmen, dient u een aantal punten na te gaan, zodat u geen onverwachte moeilijkheden tegenkomt. Elk van de hieronder behandelde punten vormt een onderwerp dat afzonderlijk kan behandeld worden.
Essentiele aandachtspunten bij het gaan filmen:
      • Camera-steun
      • Filmtas
      • ND-filter
      • 5 in 1 reflector
      • Externe microfoon
      • Koptelefoon
      • Gaffer tape
      • Kleine set gereedschap
  1. Camera-steun
Uit de hand filmen is geweldig voor veel situaties, maar niet voor elke opname.
In vele gevallen zijn stabiele beelden noodzakelijk.
Dat is waar de juiste camera-ondersteuning van pas komt.
Een statief met vloeistofkop is het beste, maar een monopod of een gorillapod zijn solide alternatieven. Deze zorgen voor stabiele opnamen. De vloeistofkop maakt het nivelleren van je schot eenvoudig, samen met soepele pannen en tilten.
Daarnaast kan ook een gimbal zowel voor bewegingsvrijheid als beeldstabiliteit zorgen.
Een aantal camera’s heeft al stabilisatoren ingebouwd (ofwel in de camera, ofwel in de lens , ofwel in beide) zodat de noodzaak aan externe camera-steun minder noodzakelijk is.
Ook action-camera’s (zoals GoPro) hebben zeer performante stabilisatiesystemen.
  1. Een filmtas voor uw spullen
Het beschermen van uw uitrusting mag niet over het hoofd worden gezien.
Deze bescherming van uw materieel is handig, omdat u alles wat u nodig hebt tijdens het filmen binnen handbereik hebt.
Alvorens een filmtas aan te kopen, moet u nadenken over het type van tas dat u wenst. Sommigen kiezen ervoor om een ​​grote tas te hebben waar alles in kan, terwijl anderen van meerdere kleinere tassen houden. Beide werken goed om uw spullen veilig te houden.
Als u vaak reist met uw uitrusting, let dan op de regelgeving van de luchtvaartmaatschappijen. Er kunnen beperkingen zijn op de afmetingen en het gewicht van de handbagage waarin u uw camera en andere delicate apparatuur bij u houdt.
  1. Zonnebril voor uw camera – de ND-filter
Een filter met neutrale dichtheid – of ND-filter – is een must als er veel licht is.
Probeer uw belichting niet te regelen door de sluitertijd te verhogen – het is altijd het beste om de sluiter zo in te stellen dat uw beeldsnelheid verdubbelt.
Verlaag in plaats daarvan de hoeveelheid licht die naar de sensor gaat met een ND-filter. Het maakt het mogelijk om met een ​​kleine scherptediepte te filmen.
Bovendien heb je een ND filter nodig om een ​​stilstaand beeld met lange belichtingstijd te kunnen maken voor een timelapse.
Als u een camcorder of bioscoopcamera gebruikt, is er wellicht een ingebouwde ND-filter aanwezig.
In een aantal DSLR camera’s is dit niet voorzien en moet u eraan denken deze bij te hebben, vandaar deze afzonderlijke vermelding.
  1. Een 5-in-1-reflector
Een 5-in-1 reflector is een goedkope manier om uw uiteindelijke beeld door een betere belichting te verbeteren.
In opvouwbare vorm, neemt hij niet veel ruimte in beslag.
Het zijn vijf reflectoren in één. Je krijgt wit, goud, zilver, goud en zilver en diffusie in één.
Stel dat je buiten filmt en je hebt de zon als lichtbron, zorg dan dat deze zon uw onderwerp één kant verlicht. Gebruik vervolgens de reflector om het licht terug te reflecteren zodat de andere kant van uw onderwerp ook verlicht wordt.
  1. Een externe microfoon
Als u audio van hoge kwaliteit wil, gebruik dan een externe microfoon. Het goede nieuws is dat er een enorme selectie van verschillende microfoons is.
Er zijn twee soorten microfoons.
De eerste is het cameratoptype.  Het grootste nadeel van een camera-topmicrofoon is echter de locatie. Voor de beste input plaatst u uw microfoon zo dicht mogelijk bij de geluidsbron.
Het tweede meest voorkomende type microfoon, is een lavalier.   Het is een prima optie, als u de microfoon tenminste goed op uw onderwerp kunt laten monteren. Als u de microfoon wil verbergen, zoals in een verhalende film, plak de microfoon dan onder de kleding op de huid van een persoon.
Klem hem aan een kledingstuk als het zien van de microfoon geen probleem is, zoals op het avondnieuws of tijdens een interview. Zorg ervoor dat u de microfoon op een plek plaatst waar hij geen ongewenste geluiden krijgt van vb. lang haar of losse kledingstukken.
  1. Koptelefoon
Zonder te controleren wat u opneemt, weet u niet wat er door de microfoon wordt vastgelegd. Gebruik een koptelefoon om de audio die u opneemt te controleren.
Een koptelefoon met gesloten achterkant is het beste voor veldwerk.  Maar elke koptelefoon is beter dan geen. Zelfs de koptelefoon die normaal gesproken gratis bij uw smartphone wordt geleverd, werkt in hier vrij goed.
  1. Gaffer-Tape
Gaffer tape is textiel tape die vrij goed scheurbaar is, geen lijmresten achter laat en niet reflecteert. Het is altijd handig deze tape bij te hebben. U weet nooit wat u kunt oplossen met gaffer-tape, totdat het juist het enige beschikbare is. U kan het aanzien als een laatste redmiddel om losgekomen zaken vast te houden of kabels te beveiligen.
Vertrek niet zonder deze tape.
  1. Een kleine set gereedschappen
Met een kleine set gereedschappen kunt u kleine herstellingen uitvoeren.  Of het op een filmset is of tijdens het maken van een reisfilm, een gereedschapsetje is altijd noodzakelijk maar hopelijk niet nodig. Als gereedschapset denken we aan met een platte schroevendraaier, een kleine kruiskopschroevendraaier, een tang, een sikkelsleutel, een zaklamp, een set inbussleutels, een lensreiniger en een Puffer voor stof (zeker voor spiegel-loze camera’s. )
Al deze hierboven opgesomde punten zijn op zich niet spectaculair. U kent ze allemaal.
Toch is het belangrijk ze nog eens op te lijsten.
Zoals in de inleiding gezegd, ga ik ervan uit dat een camera aanwezig is, eventueel met een aparte monitor. In de postproductie moet een voldoende krachtige PC met een goed montageprogramma beschikbaar zijn.
Het spreekt voor zich dat u uw camera moet kennen en dat u moet weten hoe u er de beste kwaliteitsbeelden mee kunt maken. In de montage moeten deze beelden op de beste wijze tot een verhaal gebracht worden.
Maar hou ermee rekening, de kijker ziet veel sneller dan hij hoort. Dus als de kwaliteit van de beelden niet zeer goed is, dan mag de postproductie nog subliem gebeuren, een deel van de kracht van uw film gaat verloren.
Ik hoop dat wij met deze opsomming u helpen om uw nieuw filmproject foutloos te laten verlopen.
Marc Huygelen
Voorzitter VAC